Multisensoro istabu noderība personām ar demenci

Multisensoro istabu noderība personām ar demenci

2020-04-30

Ikvienam nepieciešama sensorā stimulācija, lai uztvertu apkārtējo pasauli. Vienīgais veids, kā nosūtīt informāciju smadzenēm, ir caur jutekļiem: redzi, skaņu, tausti, garšu, smaržu un kustību. Ja stimulējam pārāk daudz, varam viegli kļūt pārstimulēti (piemēram, pārāk ilgi atrodoties trokšņainā un cilvēku pilnā tirdzniecības centrā). Ja stimulācijas ir par maz, mēs zaudējam interesi par savu vidi un zaudējam spēju kaut ko darīt (piemēram, nestimulēti cilvēki bieži guļ, lai pavadītu laiku un saņemtos veikt kādas aktivitātes). Mūsdienās tiek atzīts, ka maņu stimulācijas un piemērotu darbību trūkums postoši ietekmē mūsu labsajūtu un veselību, jo īpaši gados vecākiem cilvēkiem Sensoro istabu noderīgums demences ārstēšanā ar ierobežotām fiziskām un kognitīvām spējām ir jāpiedāvā un jāpalīdz darbībās, kas nodrošina daudzveidīgu stimulāciju, jo viņi paši var nespēt izmantot šādas stimulēšanas iespējas. Pareiza sensorās stimulācijas pakāpe palīdz mazināt stresu un garlaicību; iesaistīšanās aktivitātēs ietver arī komunikāciju, kas uzlabo komforta sajūtu un veicina labsajūtu.

Sensoro istabu noderīgums demences ārstēšanā

Sensorā istaba, kas tiek saukt arī par “Snoezelen” vai “Multi Sensory Environment” (MSE), ir telpa, kurā baudīt dažādus maņu pārdzīvojumus, kur var kontrolēt maņu (redzes, dzirdes, taustes, garšas, ožas un kustību) stimulāciju. Stimulāciju var palielināt vai samazināt, lai tā atbilstu lietotāja interesēm un vajadzībām. Šādas telpas un to aprīkojums piedāvā dažādas aktivitātes, kurām var būt maņu stimulējoša vai nomierinoša iedarbība. Sensorā istaba, kas Kā izveidot sensoro istabu personām ar demenci pazīstama arī kā “Snoezelen” vai “Multi Sensory Environment” (MSE), ir telpa, kur baudīt dažādus maņu pārdzīvojumus un kur maigi stimulēt sajūtas (redzi, dzirdi, tausti, garšu, ožu un kustību) var kontrolētā veidā. Pētījumi rāda, ka ar demenci slimojošiem cilvēkiem sensorās istabas
šķiet, kā patīkama un relaksējoša vide. Tie demences vēlāko stadiju slimnieki, kas pavadījuši laiku sensorajā istabā, izceļas ar pozitīvām garastāvokļa un uzvedības izmaiņām, kā arī ar pastiprinātu uzmanību savai videi. Darbinieki uzskata, ka šie uzlabojumi palīdz viņu attiecībām ar klientiem un ikdienas darbā.

Kā izveidot sensoro istabu personām ar demenci

Multisensorā vide nedrīkstētu būt ierobežota ar noteiktu telpu, tā būtu jānodrošina visās aprūpes iestādes koplietošanas telpās (ieskaitot dārzu) un iemītnieku guļamistabās. Pirmkārt, aprūpes namiem vajadzētu izskatīties pēc mājām, nevis iestādēm. Stimulējošu, bet ērtu vidi var radīt, pārdomāti un atbilstoši izmantojot krāsas, sienas tapetes, pievilcīgas mēbeles, mākslas darbus / attēlus, piemērotu apdari, sajūtu koridorus un dabas uztveri caur akvāriju, dzīvniekiem, ūdens īpašībām, augiem un maziem kokiem. Ar demenci slimojošiem cilvēkiem maņas stimulējoša vide var atvieglot komunikāciju ar aprūpētāju, uzlabot saziņu verbālā un neverbālā līmenī. Palielinot jutību, tiek veicināta arī labāka informācijas apstrāde un apkārtējās vides izpratnes palielināšana. Sensorās sajūtas stimulējoša vide palīdz saprast, kur jūs atrodaties, piemēram, pie apkārtējo sajūtu kausiem: “smaržo, es sajūtu ziepes, es varētu būt vannā” / “Karsts, es saožu sīpolus, uz galda ir šķīvji un galda piederumi – tagad ir jābūt pusdienu laikam”.
Lai kā arī būtu, komfortablas vides nodrošināšana neatceļ nepieciešamību pēc īpašas multisensorās telpas – vai tā būtu daļēji atvērta telpa vai stūris, kas iebūvēts kopējā dzīves vidē, vai multisensorā istaba, telpa, kurā var aizvērt durvis un ļauties mērķtiecīgām darbībām un sensorajām nodarbēm. Ja iespējams, iemītniekiem vienmēr jābūt piekļuvei multisensorajai telpai – vai tā būtu istaba (durvīm jābūt atvērtām vai atslēgtām) vai sensorā zona. Tas nodrošina, ka iedzīvotāji varēs paši izmantot telpu, kad vien vēlas, dodot viņiem izvēli un kontroli. Tas arī nodrošina izmaksu ziņā efektīvāku pieeju, kas nav atkarīga no tā, vai darbiniekiem ir jāaizved iemītniekus uz sensoro istabu.

Mēs piedāvājam sakomplektēt sensoro stūrīti parnedaudz vairāk kā 3000 EUR

Cilvēkiem ar demenci piemēroti risinājumi šeit

Sensorās istabas apkārtnes vadības sistēma

Datorsistēma ar skārienekrānu ir paredzēta, lai kontrolētu visu multisensoro apkārtni. Tā apvieno skaņas, krāsas, attēlus un apgaismojumu vienā veselumā. Pie tās var pieslēgt visu istabas aprīkojumu: burbuļcaurules, paneļus, projektorus utt. Sistēmā ir uzstādīti vairāki novērtēšanas rīki un testi: 3 novērtēšanas testi cilvēkiem ar demenci (Geriātiskās depresijas skala (īsā forma), 6-CIT sešu priekšmetu izziņas traucējumu pārbaude, Rozenbergas pašnovērtējuma skala); Sensorā novērtēšana un profila noteikšanas anketa.

7588,27 EUR  7987,6577 EUR

 

Burbuļu caurule Maxi 2 m     Burbuļu caurule arbumbiņām                    Burbuļu caurule ar zivtiņām

1301,21 EUR 1445,79 EUR        1859,50 EUR 2066,11 EUR                            1306,86 EUR 1452,07 EUR

                         

Spīdošās šķiedras gaismas terapijai 2m x 150 gab.                 Spīdošās šķiedras gaismas terapijai 2 m x 200 gab. 

642,33 EUR 713,70 EUR                                                       710,12 EUR 789,02 EUR

                                                 

Spīdošo šķiedru "ķemme"(šķiedras komplektā nav iekļautas)

107,66 EUR 126,66 EUR  

 

Platforma burbuļu caurulēm (1) 80X80X30 cm taisna

365,54 EUR 384,78 EUR

 

Platforma burbuļu caurulēm (1) 80X80X30 stūra

377,38 EUR 397,24 EUR

 

Krāsu vadības kubs,bezvadu              Akrila spogulis 80x 185 cm                        LED100 projektors ar 3 diskiem

565,00 EUR 627,78 EUR                        149,43 EUR 157,30 EUR                        830,88 EUR 923,20 EUR