12 ieteikumi, kā palīdzēt bērnam ar sensorajiem traucējumiem

12 ieteikumi, kā palīdzēt bērnam ar sensorajiem traucējumiem

2019-05-24

Pasauli mēs iepazīstam pieskaroties, skatoties, saožot, garšojot un klausoties. Visu šo informāciju mēs saņemam caur sensoro (maņu) sistēmu. Turklāt, pasauli mums iepazīt palīdz darbošanās un kustības.  Vairumam bērnu sensorās integrācijas attīstīšana ir normāla bērnības aktivitāte. Motorisko spēļu prasme ir dabisks process, tā ir spēja reaģēt uz sajūtām  adaptīvos veidos. Tomēr dažiem bērniem sensorā integrācija nav pietiekami efektīva. Tādos brīžos sensorās integrācijas process tiek traucēts.

Ar sensorās apstrādes grūtībām maldīgi tiek saprasta ikdienas sensorā informācija. Cilvēkus ir viegli izsist no līdzsvara, tie ir viegli satraucami. Viņi pārāk var tiekties pēc noteiktas sensorās pieredzes vai izvairīties no tās.

Sensorās sistēmas pamatu veido: taktilā jeb taustes, vestibulārā un proprioceptiskā sistēma. Sensorā integrācija ņem vērā vienas vai vairākas šīs sistēmas grūtības un cenšas palīdzēt iemācīties pašiem regulēt uzvedības problēmas, izmantojot dažādas sensorās aktivitātes, tiek veicināta arī modrības uztvere, veicināta patstāvība.

1. Taktilās sistēmas attīstīšanai: dažādu virsmu paraugi, kas izkārtoti uz sienas vai grīdas, lai bērns varētu tiem pieskarties ar rokām vai staigāt pa tiem ar basām kājām.  

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/taktilinis-stimuliavimas-lv

2. Vestibulārās sistēmas attīstīšanai: piemērot aktīvas, mērķtiecīgas darbības saskaņā ar strukturētu dienas grafiku – aktīvas spēles, batuts, šūpoles, šūpuļtīkls, virvju kāpnes, bumbas, ripojoši tuneļi, kuģi, līdzsvara platformas.

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/vestibularinis-stimuliavimas-lv

3. Proprioceptiskās sistēmas attīstīšanai: aktīvas spēles, kuru laikā tiek pārnēsātas bumbas ar dažādu svaru, spēles ar gumiju, mīkstu vai lipīgu masu, nepastumjamu un nepavelkamu lietu stumšana un vilkšana, auduma tuneļi, palielināta svara segas, vestes, kaklarotas. 

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/smulkioji-motorika-lv

4. Ierīkot individuālā darba krēsliņu – individuāliem uzdevumiem, kas attīsta uzmanību, veikt uzdevumus, kas paredzēti smalkās motorikas attīstīšanai, kustību gradācijas apgūšanai.

5. Kustību gradācijas apguve: zīmēšana (ar pēc iespējas dažādākiem līdzekļiem), krāsošana ar pirkstiem, līmēšana, katra uzdevuma laikā pievērst uzmanību piespiešanas spēka akcentēšanai, tekstūrai, iemācīties kontrolēt savu spēku, saskaņot to ar uzdevumiem ikdienas darbībā (ēdot zupu, nēsājot smagus priekšmetus un citas darbības). 

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/smilsu-terapijai

6. Smalkās motorikas attīstīšana: konstruktīvās spēles, puzles, smalko detaļu salikšana kastēs – akcentējot kustību precizitāti, acu-roku koordināciju, abu roku savstarpējo koordināciju. 

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/smulkioji-motorika-lv

7. Dzirdes attīstīšana ar pēc bērna gaumes izvēlētiem mūzikas instrumentiem (metalofons, bungas, grabulīši, zvani). Veicot darbības istabā ieslēgt ritmisku, tikko dzirdamu mūziku, mudināt bērnu atkārtot mūzikas ritmu, mēģināt dungot melodiju, atkārtot dziesmiņu vārdus. 

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/multisensoras-iekartas/muzikas-terapija

8. Stimulēt redzi – dot skatīties caur dažādu krāsu stikla brillēm, sākot no vismazāk kairinošām krāsām un virzoties uz spilgtākām krāsām, piemēram, dzeltenu, oranžu. Dažādas spīdošas rotaļlietas, bumbiņas. 

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/multisensoras-iekartas/burbulu-caurules

9. Palielināt ēdiena devu, mudinot izpētīt jaunu produktu garšas spēles veidā – „jauna garša“.

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/logoterapeutams-lv

10. Stimulēt ožu ar dažādu smaržu paraugiem (spēlēt „smaržu loto“, veidot asociācijas, mēģināt mācīties ar smaržu palīdzību).

http://www.slaugivita.com/Produktus/privati/sensorie-lidzekli-rehabilitacija/aromterapija

12. Izglītojošo prasmju attīstīšana, iepazīstoties ar tuvāko vidi, mājsaimniecību, parādīt dažādas manipulācijas, izrunāt dažādas skaņas, veicināt pozitīvu/negatīvu emociju izrādīšanu. 

http://www.slaugivita.com/Produktu/privati/multisensoras-iekartas/pieauguso-nodarbinatiba/Sensorinis-zaislas-Simpatiju-katinas