SNOEZELEN MULTISENSORINIŲ APLINKŲ NAUDOJIMAS PSICHIATRIJOJE

Atgal

SNOEZELEN MULTISENSORINIŲ APLINKŲ NAUDOJIMAS PSICHIATRIJOJE

2019-05-21

Kas yra Snoezelen?

Snoezelen® yra multisensorinė aplinka, skirta skatinti pirminius lytėjimo, skonio, regos, garso, kvapo ir judėjimo pojūčius be intelektinės veiklos poreikio. Pasitikėjimo ir atsipalaidavimo pojūtis yra kuriami per palankią aplinką. Šios sensorinės aplinkos esmė yra ta, kad asmenys individualiai pasirenka tempą, laiką, vietą ir galimybę patekti į aplinką.
Žodis "Snoezelen" nėra mokslinis pavadinimas. Jis kilęs iš dviejų olandų žodžių “snuffeln”- (apuostyti, ieškoti) ir „doezelen ‘-(snausti, atsipalaiduoti). Iš pradžių Snoezelen® multisensoriniai kambariai ir produktai neturėjo kito tikslo, išskyrus suteikti malonumą, tačiau per pastaruosius 30 metų jų naudojimas buvo išplėstas ir šiuo metu jie skirti visų amžiaus grupių ir gebėjimų asmenims.

Snoezelen® - tai jutimo erdvė ar kambarys, dažniausiai baltas, užpildytas minkštaisiais ir vibruojančiais baldais, specialiais projektoriais, sukuriančiais specialiuosius apšvietimo efektus ir spalvas, garso aparatūros su atpalaiduojančia muzika, ir aromaterapijos įrangos su įvairiais kvapais.

Tyrimai parodė, kad Snoezelen®:

  • Stimuliuoja pojūčius
  • Yra alternatyva vaistams ir izoliacijai
  • Padidina funkcionalumą, sąmoningumą ir dėmesį
  • Pagerina apetitą, atmintį, pažinimą ir kalbą
  • Sustiprina laimės jausmą
  • Ragina judėjimą, laikysenos pokyčius
  • Pagerina santykius
  • Mažina agresiją, prievartą, nerimą ir blaškymąsi

 

Šiuo metu Snoezelen® sensoriniai kambariai yra daugelyje įstaigų, pavyzdžiui, vaikų darželiuose, naujagimių skyriuose, ligoninėse, vaiko raidos centruose, slaugos ligoninėse, bendrojo lavinimo mokyklose, slaugos ir globos įstaigose, taip pat specialiųjų poreikių mokyklose.

Psichikos sveikatos padaliniai taip pat pradeda naudoti ir įvertinti  multisensorinių kambarių naudą. Gydymas šių kambariu pagalba yra įrašomas į gydymo planus, pabrėžiant saugą ir krizių baimę. Veikla padeda išvengti  personalo įsikišimo į  asmens savireguliavimo procesą. 
Snoezelen kambariuose terapiniai seansai gali būti skiriami asmenims su įvairiais neurologiniai bei psichiniais susirgimais. Tyrimai parodė, kad daugiasensorinė terapija teigiamai veikia asmenis su protiniu atsilikimu, Autizmu, Demencija, depresija, atminties sutrikimais, miego sutrikimais, nuotaikos svyravimais, agresijos priepuoliais, elgesio ir emociniais sutrikimais. Snoezelen terapija gali būti taikoma pacientams, besigydantiems ambulatoriškai, bei stacionare. Snoezelen sesijos taip pat duoda teigiamus rezultatus moterims, kenčiančioms nuo pogimdyvinės depresijos, vaikams ir paaugliams su elgesio ir emociniais sutrikimais. Daugelis atliktų tyrimų parodo, kad daugiasensorinė terapija sumažiną vaistų vartojimą, nuramina pacientus ir pagerina santykius tarp paciento ir terapeuto. Snoezelen kambariuose galima vykdyti ir kitas sesijas bei užsiėmimus, tai tik padidina jų efektyvumą. Daugiasensorinė Snoezelen terapija – puiki alternatyva esamiems psichinių sutrikimų gydymo būdams, ir tuo pačiu juos papildanti.

Paprastai sensoriniai kambariai, skirti relaksacijai, būna šviesių spalvų, su patogiais minkštais, vibruojančiais, linguojančiais baldais, hamakais ir vandens lovomis. Dažniausiai naudojama šviesos įranga: burbuliuojančio vandens stulpai ir sienelės, šviečiančios kaskados, lėtai besisukančios projekcijos ar atpalaiduojantys gamtos vaizdai, žvaigždėto dangaus ar žaižaruojančio vandens projektoriai, raminantys muzikos įrašai, švelnūs aromatai iš aromadifuzorio, pasunkintos antklodės, pagalvės.

Multisensorinių kambarių įranga

 



Galerija