Snoezelen ar autismu slimojošiem cilvēkiem.

Snoezelen ar autismu slimojošiem cilvēkiem.

2019-05-21

Apraksts

 

Autiskā spektra traucējumi, kuriem raksturīgi smagi simptomi un īpatnības. Šīs īpatnības nosaka cilvēka spēju socializēties, sazināties ar tuvu un tālu apkārtni. Ar autismu sirgstošiem cilvēkiem var izpausties paaugstināts vai pazemināts jutīgums pret skaņām, pieskārieniem, garšu, smaržām un gaismu. Lielākā daļa gadījumuar  autismu raksturojošie simptomi izpaužas bērniem no 12 līdz 36 mēnešu vecumam. Apvienotajā Karalistē ir vairāk nekā pusmiljons cilvēku, kas slimo ar autismu (Baird et al., 2006) un kopš 1990. gada sākuma ar autismu slimojoso skaits arvien pieaug. Ir nepieciešams izvēlēties atbilstošu sensorisko stimulāciju, kura uzlabotu un attīstītu komunikācijas spējas, vienlaicīgi veidojot sensorisko apkārtni, kura apmierinātu sajūtu uztveres vajadzības.

 

Ar autismu slimojošiem cilvēkiem komunikācija ar citiem cilvēkiem var kļūt par izaicinājumu, bet uzturēšanās apkārtējā sensoriskajā apkārtnē var būt nepanesama. Tādēļ var pastiprināties stereotipiskās un uzvedības problēmas. Ja nomaina sensoriskās vajadzības un koncentrējas uz spējām, šīs neparastas uzvedības problēmas var samazināt. Šādas izmaiņas var palīdzēt arī sajūtu un informācijas uztverei, tāpēc pilngadības vecumā būs mazāk problēmu. Ja bērnam ir grūtības interpretējot sensorisko pieredzi, var saprast, kāpēc viņš redz pasauli citādu nekā mēs. Viens no līdzekļiem, kā palīdzēt uztvert sajūtas, ir "Snoezelen" apkārtne. "Snoezelen" sniedz visu sensoriskās stimulācijas spektru, ko var pielāgot ar autismu slimojoso vajadzībām, lai varētu kontrolēt sajūtas un palīdzēt sagatavoties iesaistīties prasmīgā darbībā.

 

Pastāv trīs galvenie uzvedības komponenti, kas piemīt ar autismu slimojosiem cilvēkiem: sociālās mijiedarbības traucējumi, komunikācijas traucējumi un sensoriski traucējumi.

* Sociālajā mijiedarbībā galvenās pazīmes ir ierobežots acu kontakts, sejas izteiksme un sociālie žesti. "Snoezelen" nebalstās uz tiešo sociālo mijiedarbību, tādēļ ir pieņemama neatkarīgi no sociālo prasmju līmeņa. Nodarbības var tikt koriģētas, lai uzlabotu neatkarīgu, paralēlu un sadarbības mijiedarbību.

* Komunikācijas traucējumu gadījumā ar autismu slimojošie bērni bieži diezgan vēlu iemācās saprast valodu un runāt. "Snoezelen" var lietot ar pārejām (izmaiņām), lai uzlabotu komunikācijas spējas un mācīšanos, izmantojot sensorisko metodi.

* Sensoriskās uztveres traucējumi var izpausties mūsu sensoriskās apkārtnes pārpildīšanas sajūtā, un tas var izraisīt vilšanās jūtas, kas var novest pie garastāvokļa svārstībām un kontroles zuduma. "Snoezelen" istabā stimulācijas līmenis var tikt palielināts vai samazināts, lai varētu kontrolēt sensoriska uzbudinājuma līmeņus vai mainīt uzvedību. 

 

"Snoezelen" apkārtne

 

"Snoezelen" apkārtne sniedz tiešu vai netiešu sensorisko modalitāšu stimulāciju, ko var izmantot atsevišķi vai kopumā sensoriskās metodes piemērošanai. Ierīces, kas var būt piemērotas ar autismu slimojosiem cilvēkiem, sastāv no:

 

Vizuālā stimulācija (Redze) – Spīdošās šķiedras, projektors ar atmiņu attēliem, burbuļu caurules.

 

Audio stimulācija (Skaņas) - Relaksējošie skaņas ieraksti, ierīču vibrācijas troksnis, vēja zvaniņi, mūzika, kas atbilst pacientu mūzikas gaumei. 

 

Ožas (Smaržas) - Aromaterapija, pazīstamas smaržas un losjoni pēc skūšanās. Piemēram, smaržas vai losjoni pēc skūšanās, kurus lieto vecāki, var mazināt trauksmes līmeni.  

 

Degustācijas (Garša) - Visādas barības vielas, kas sniedz dažādas garšas vai vielas. Cilvēki ar autismu var orientēties uz konkrētu garšu vai vielu. Uzdevums var būt viegli palielināt šo diapazonu.

 

Taustes stimulācija (Pieskaršanās) – Vibrējoši spilveni un matrači, smagnējas segas no dažādas faktūras auduma.

 

Proprioceptīvā un vestibulārā stimulācija (Kustība)Šūpuļkrēsli,šūpuļzirdziņi.  Stiepšanas un aizsniegšanas ierīces.

 

"Snoezelen" apkārtne būtu jāuzskata par dažāda veida sensorisko ierīču "komplektu", kas atbilst lietotāju atšķirīgām sensoriskajām vajadzībām. Tajā pašā laikā nevajadzētu ieslēgt uzreiz visas Snoezelen apkārtnes ierīces.

 

 

 

 

Novērtējums

 

Pirms izmantojot "Snoezelen" ar autismu slimojosiem cilvēkiem, nepieciešams veikt novērtējumu.

Novērtējuma līdzekļi var būt:

 

  • Sensorās profilēšanas  līdzeklis (The Sensory Assessment and Profiling Tool, Collier, 2003) – Šis novērtējums nosaka personas sensorās prioritātes. Ir ieteicams nodarbības ar "Snoezelen" iesākt izmantojot ierīces, kas pielāgotas atbilstoši izvirzītajām individuālajām personas sensoriskajām prioritātēm. Tas palīdzēs atvieglot pāreju uz "Snoezelen" istabu un to var izmantot kā sākumpunktu, lai veicinātu citas sajūtas, esot teicamiem terapijas rezultatātiem.

 

  • Sensoriskais Profils (The  Sensory  Profile, Dunn, 1999) – Šis novērtējums nosaka personas vajadzību stimulācijas līmeni. Novērtējums nosaka personas, kurām ir atšķirīgas sensoriskās robežas un orientācija uz dažādām sensoriskajām modalitātēm. Izmantojot šo informāciju, var piemērot nepieciešamo stimulācijas līmeni, lietojot "Snoezelen".

 

  • PAL profesionālās profilēšanas līdzeklis (The Pool Activity Level (PAL) Instrument for Occupational Profiling, Pool, 2011) – Šis novērtējums ir visvairāk piemērots ar autismu slimojosiem pieaugušajiem, tas norāda, kā pielāgot "Snoezelen" nodarbības atbilstoši traucējumu smaguma pakāpei. Tajā norādīts, kā sistematizēt darbu, lai atvieglotu "Snoezelen" nodarbības, tiek sniegti veiktspējas raksturlielumi, ir norādīts, kā uzsākt un pabeigt nodarbību.

 

  • Multisensoriskās apkārtnes informācijas lapiņas (Multisensory environments  information  sheets, Pagliano, 2001) – Šīs informācijas lapiņas palīdz pārraudzīt progresu "Snoezelen" apkārtnē, pierakstot uzvedības reakciju standartizētā veidā. Uzmanība ir vērsta uz personas spējām un "Snoezelen" apkārtnes aspektiem, kuri palīdz un atbalsta attīstību un mācīšanos.

 

Rekomendācijas, kā izmantot "Snoezelen" istabu

 

Ievērojiet šīs rekomendācijas, kopā ar skaidri norādītiem novērtējuma līdzekļiem.  Rekomendācijas par to, kā izmantot "Snoezelen" var atrast "PAL profesionālās profilēšanas līdzeklis"  izdevumā (Pool, 2011).

 

Norādes

 

Baird, G et al (2006) Prevalence of disorders of the autism spectrum in a population cohort of children in South West Thames: the Special Needs and Autism Project (SNAP). The Lancet, 368(9531),  p. 210-215.

Collier, L (2003) The Sensory Preference and Profiling Tool. Rompa. UK

Dunn, W (1999) The Sensory Profile. Pearsons, UK

Pagliano, P (2001) Using a Multisensory Environment. David Fulton Publishers. UK

Pool, J (2011) The Pool Activity Level (PAL) Instrument for Occupational Profiling. Jessica Kingsley.